A "Pásti Pincék"-ről

Akartam egy pincét 1994-ben. Apám szólt, fiam minek neked a pince, nem is iszod a bort, itt lesz majd az enyém. De én már akkor is konok voltam, vettem egy kis pincét, idős kőfaragó belefaragta a "körülcsíket", majd én kifaragtam a magyar és cserépi címert, térképet.

Amikor az első pincét összevágtuk a 90 éves Zsuzsa mamától megvásárolt pincéjével, szerveztem egy pincebulit, jöttek a cimborák, kérdezték hogy kié volt ez a pince, mikor megtudták, azt mondták: "A kutyafáját, biztos jóba lettem Zsuzsa mamával, azért lett enyém ez a pince ."

A második ág bővítésekor útba volt egy felettünk lévő pince oldal ága. Ez a pince a 70 éves Eszter nénémé volt, megvettük, összevágtam, bővítettem, megint szerveztem egy pincebulit, jöttek a cimborák kérdezték kié volt. Válaszomra megint megvádoltak:" biztos Eszter nénémmel is jóba voltam, azért lett enyém ez a pince is."

Bizonyos idő eltelte után gondoltam, egy földmérővel kiméretem, milyen messze lehet apám pincéje az enyémtől. 13 m-re volt. 2007. karácsonyi ajándéka lett a pincék összevágása. Az álom beteljesült. Elértem abba a pincébe, amit anyai dédnagyapám ásott 1927-ben, s ahol apámtól leshettem el a borkészítés alapjait. Ez a pince a két szeretett ősöm emlékére számomra a világon a legfontosabb hely (milyen érdekes, egy sírban is nyugszanak). Ez a pince már szinte a temető alatt van, ami meg is határozza az én végső nyughelyemet,amin egy tőke szőlő mellett lesz egy kőszikla, rá lesz vésve a nóta:

"Ha meghalok borpincébe temessetek,
A síromra szőlőtőkét ültessetek,
Hadd tudják meg, az emberek,
Itt nyugszik egy jó borivó magyar gyerek."

A legelső pinceágba édesapám tiszteletére, amiért ránevelt a szőlő és bor tiszteletére, szeretetére, elkezdtem kifaragni az alakját. Mikor a turista belép, apám máris vörösborral kínálja.

A két részes pinceházban a szőlő feldolgozás régi eszközei láthatóak.

Kilátós pince: 2010-ben Livia lányomnak vásároltam egy pincét a Berezdi pincesoron. Ez egy aranyos kis pince, megtetszett, hogy kilátó, bográcsozó van a tetején. Abban bizom hogy a lányom és majdani párja tovább viszik, amit tovább kell vinni.


Pincesorokról:
Cserépfaluban hét pincesor, háromszáznál is több pince található. A pincesorok védik a falut, mint anya karja a gyermekét. Akinek nincs pincéje, nem tekintjük férfinak. A Berezdaljai, Pásti, Fidóci, Csecslápai, Suragödri, Pincevölgyi, Kácsi úti pincék közül sok igen híres. Sehol nem találni a világon ennyire faragott, díszített, szép pincéket. A Berezdaljai híres háromsoros pincesoron maga a látvány is fantasztikus, a közeli látnivalók sokasága pedig egyszerűen utolérhetetlenné tette. A híres pincékről a programoknál találkozunk.

Kósik Pincészet 2015 - Design: Pető Nyomda, Mezőkövesd