Szőlőültetvényeinkről:

Leányka: 0,5 ha Cserépfaluban, a Berezdtetőn. A több mint 40 éves szőlőtábla újjá varázsolása igazi munkacsemege volt.

Pinot noir: 0,25 ha, 2002-ben lett telepítve a cserépi Nyomóhegyen.

Blauburger, Kékfrankos, Cabernet Savignon: 1 ha, 2001-ben telepítettük Egerbe, a Szőlőcske területre.

Szőlőim minden tőkéjét magunk ápoljuk, Lőcsös sógor szokott még segíteni. Így minden tőkét külön ismerek, beszélgetek is velük.


Borokról:

Leányka: száraz, fehér, harmonikus, nyugalmat, kiegyensúlyozottságot sejtető bor.

Pinot noir: félszáraz, vörös, aprómagvas gyümölcsök (málna, eper, szeder) illata, zamata, könnyed, franciás életérzéssel.

Kékfrankos: száraz, ide már férfi kell, nagyobb test, tannin, meggyíz, magyar bor.

Blauburger: száraz, ezt meg kell magázni. Nagy test, tannin, fekete. Vagy imádod, vagy nem tetszik.

Cabernet savignon: száraz, jelenleg a vörösborok királya. Jól beérve, később tényleg így van. Fiatal korában a paprikára emlékeztet.

Tülkös cuvee: Fenti vörösborok négyes cuveeje. A hosszantartó élvezet a szájban, és a fejben.

Pajkos cuvee: félédes vörös cuvee, a nők kedvence.

A"Pajkos" névről: elég sok idősebb csoport, kertbarát kör jön kirándulni, a vége persze borkóstolás. A mamák általában nem kérnek borkóstolót, spórolásból, meg nyilván nem is borkedvelők. De azért a férjük boraiba belekóstolnak, elhúzzák a szájukat, nem ízlik nekik a száraz bor. Majd a végén, a félédes bornál felcsillan a szemük és azt mondják: "papa ebből vigyünk haza is!" Így válnak a mogorva hölgyek kedves, pajkos nagymamákká.

A palackos boraim címkéin visszatérő motívum az ivótülök, a magyar szívben magyar szőlő, és a bor színére jellemző színárnyalat.


Ivótülök legendája:

Amikor elkezdtem borturizmussal foglalkozni, kerestem, mi lenne az a dolog, ami azonosíthatna, ami jellemzővé tehetné a pincémet, boraimat, programjaimat.

Gyerekkoromban, Szent György napjaiban a családok "szokatták ki" a kismalacokat, borjúkat a legelőre, együtt a nyájjal. A kondás, gulyás kezelésbe vette a gyerekeket, ostorral csattinthattunk, sípot faragott nekünk, mesélt és szaruból készült ivótülkéből ivott a patakból. Innen jött az ihlet, hogy az ivótülökkel vezetem a boros programokat.

Kósik Pincészet 2015 - Design: Pető Nyomda, Mezőkövesd